Paradicsomos ragu mozzarellával olaszosan

Itt a paradicsomos ragu mozzarellával! Az egytálételek húsmentes receptje, a mediterrán világ kedvelőinek.

Minden országban, minden tájon más és más a ragu. Az írek a bárányragujukra esküsznek, a marokkóiak tajine-ban készítenek mindenféle húsos, gyümölcsös, zöldséges egytálételeket. A franciáknál még ott van a népszerű babos, cassoulet is. S furcsa vagy sem, a chili con carne vagy chilis bab is egy igazi ragu.

paradicsomos ragu olaszosan
“Ragu ist das! Kellner én hozzám így szólván, megrágom, feleltem, sógor, jó fogam van… Vagdalt étel volt ez s vala fokhagymával, Nem kellett ehhez kés, ettem azt kalánnyal.” Gvadányi József: Egy falusi nótárius budai utazása (1790)

A paradicsomos ragu története

A raguk története régmúltra nyúlik vissza. Hérodotosz szerint már az i.e. IV. szd.-ban is készítettek egyben főtt ételeket. Apicius, Krisztus után I. századi római tisztviselő szakácskönyvében is többféle, köztük paradicsomos ragu is szerepel.
A magyar ragutörténelem úgy a IX. század környékén indult. A betelepülő magyarság juhászainak egytálétele volt a gulyás. A gulyáshoz a pirospaprika csak a XVIII. században kapcsolódott. Ebben az időben került a magyar ragu a vendégfogadók és az éttermek étlapjára. A parasztételből nemesült egytálételt ezután kezdték pörköltként emlegetni.
A paradicsomos raguk története olaszolrszágból indult ki. A bolognyai és spagetti paradicsomos ragu szószok ma is a világ leg népszerűbb ételei közé tartoznak.

Paradicsomos ragu receptje mozzarellával

Szügség van hozzá egy közepes méretű lábasra, késre, fakanálra, esetleg foghagymaprésre. Elkészítése Kb. 30 percet vesz igénybe.

Hozzávalók

  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 1 dl balzsamecet
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 4 db paradicsom
  • 2 db cukkíni
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 25 dkg pizza mozzarella.
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés

A forró olivaolajon futtassuk meg az apróra vágott vagy préselt fokhagymát. Locsoljuk meg
balzsamecettel. Dobjuk rá a kockára vágott paradicsomot és cukkinit. Sózzuk borsozzuk.Szórju meg az oregánóval és kakukkfűvel. 15 percig hagyjuk főni. A legvégén rakjuk bele a kockára vágott mozzarellát és a felaprított friss bazsalikomot. Ezzel már nem kell tovább főznia paradicsomos mozzarellás ragut, csak egy kavarás erejéig.

Paradicsomos ragu tálalása

A Paradicsomos ragu tálalása lapos tányérban történik, kanállal vagy villával. Köretnek fel lehet szolgálni krumplit, rizst, tésztát. Ínyenceknek ajánlott kipróbálni párolt bazsalikomos jázminrizzsel. Italnak egy pohár sör, vagy hideg gyömbértea javasolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.