Paradicsomos gnocchi recept

A paradicsomos gnocchi recept remek választás, ha kevés az időd és egy gyors vacsorára van szükséged akár a családnak, akár a vendégeknek. A házilag elkészített paradicsomszósz sűrű, krémes és fűszeres, garantáltan sikeres lesz. Az otthon készített tésztának nincs párja és korántsem olyan bonyolult összerakni, mint azt elsőre gondolnád.

paradicsomos gnocchi recept
Paradicsomos gnocchi recept: egyszerű és fennkölt. Egyszerűen mennyei.

Gnocchi paradicsomos módra

A gnocchi, azaz a ’krumplinudli’ olasz étel, de világszerte népes rajongótábora van. A szó eredetileg ’bütyköt’ vagy ujjpercet jelent. A gnocchi paradicsomos ízesítéssel pedig igazi klasszikusnak számít, evés közben érzeni véled a mediterrán világ hangulatát.

Jöjjönek a tények: Gnocchi receptek paradicsomos módra

Gnocchi receptek paradicsomos ízesítéssel számítalan formában előfordulnak. Annyiban hasonlítanak, hogy változatosan elkészíthetőek, dúsíthatóak egyéb zöldségekkel, szezonális alapanyagokkal variálhatóak és igen költséghatékonyan elkészíthetőek.

Paradicsomos gnocchi recept

Mutatjuk a részleteket. Íme, ilyen egyszerűen elkészíthető a paradicsomos gnocchi receptje. Elkészítési ideje kb. 30 perc.

Hozzávalók

Külön szedtük a tészta és a szósz alapanyagát.

Tészta

  • 500g krumpli
  • 170-200 g liszt (eltérhet, amennyit majd a krumpli ’felvesz’.)
  • mokkás kanál só, amiből egy csipetet a forró vízbe teszünk

Paradicsomos szósz

  • 1 póréhagyma
  • 1 újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek bazsalikom
  • 1 ek petrezselyem
  • fél bögre paradicsomlé
  • 1 ek kókuszolaj
  • mediterrán fűszer, só

A gnocchi tésztájának elkészítése

1. A tésztához felteszed a krumplit főni (egészben), megpucolod és krumplinyomóval összetöröd.
2. Hozzáadjuk a lisztet és szépen meggyúrjuk kézzel, annyi lisztet adunk hozzá amennyit a krumpli felvesz.
3. Állni hagyjuk 10 percre.
4. Felrakunk vizet főni. A szépen összedolgozott cipóformánkat felszeleteljük apró kis darabkákra, amit még egyszer meglisztezünk.
5. A forró vízbe beledobáljuk a gnocchi darabkákat és addig főzzük, amíg a felszínre fel nem jönnek (2-3 perc kb.)

A gnocchi paradicsomszószának elkészítése

1. A szószhoz kókuszolajon megpirítom a hagymákat, hozzáadom a fűszereket és a legvégén adom hozzá a paradicsomlevet.
2. Beleöntöm a kész gnocchit is, megkevergetem és kész!

Paradicsomos gnocchi tálalása

Tálald azonnal, frissen vágott bazsalikommal, és parmezánnal meghintve, a piros szósszal remekül mutatnak! Nagyon jól harmonizál a gyömbér teával.

Tipp: készíts több tésztát, majd tálcán szétterítve fagyaszd le. Utána bezacskózva a mélyhűtőben sokáig eláll, így bármikor az asztalra varázsolhatod ezt az olasz tésztacsodát!

Összegzés

Nem kell méregdrága olasz étterembe menni, ha egy igazán jó, mediterrán ízvilágú tésztára vágysz. Akár tanulás közben is elkészítheted otthon.

Írd meg kommentben, hogy milyenre sikerült!

Töltött padlizsán vegetáriánus módra

Vegetáriánusok számára is készülhet kiadós és laktató ebéd. A vegetáriánus töltött padlizsán recept könnyen elkészíthető. Az ízkavalkád húsevők számára is ajánlott. Az elkészítési idő 30 perc, sütési ideje 20 perc. Íme, a recept: jöjjön a mennyei töltött padlizsán vegetáriánus módra!

Töltött padlizsán vegetáriánus módra

A töltött padlizsán vegetáriánus módra hozzávalói

  • 2 nagyobb padlizsán félbe vágva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes cukkini apró kockákra vágva
  • 1 vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apró kockákra vágva
  • 1 doboz apró csiperkegomba negyedelve
  • 2 csésze kelkáposzta nagyobb darabokra tépve
  • 2 csésze megfőzött quinoa
  • 1 pirospaprika apró darabokra vágva
  • 1 evőkanál friss zsálya apróra vágva
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • ízlés szerint fekete olivabogyó
  • só és bors
  • pár szemtökmag
  • 1/2 csésze görög joghurt vagy 1 doboz sűrített paradicsom
  • 3 evőkanál friss petrezselyem

A vegetáriánus töltött padlizsán elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és készítsünk elő egy sütőpapírral kibélelt kisebb tepsit!

Egy kanállal vájjuk ki a padlizsán húsának úgy egyharmadát, és tegyük félre, mert még jó lehet később padlizsánkrémnek! Körülbelül 20 percre sózzuk be enyhén a padlizsánt. Dörzsöljük be a padlizsánok belsejét 1,5 kanál olívaolajjal, és helyezzük őket a tepsibe!

Az olaj másik felét hevítsük fel egy serpenyőben, dinszteljük meg rajta a hagymát 3-4 perc alatt, majd a fokhagymát 1-2 perc alatt!

A hagymákra dobjuk rá a gombát, a felkockázott cukkinit és a piros paprikát, főzzük puhára nagyjából 5 perc alatt! Keverjük bele a kelkáposztát, hagyjuk megfonnyadni, majd adjuk hozzá a quinoát is! Ízesítsük citromlével és adjuk hozzá a fűszereket. Ízlés szerint összekavarhatjuk paradicsomsűrítménnyel is!

A tölteléket kanalazzuk a padlizsánokba és nagyjából 20 perc alatt süssük készre őket!

Tipp: Ha vegetáriánus töltött cukkinit készítenél, akkor ezt érdemes ellészíteni>> Vegetáriánus töltött cukkini – Kiváló recept!

A vegetáriánus töltött padlizsán tálalása

Ez a recept kiváló második fogásként szolgálhat egy nyári vagy kora-őszi estén. Legyen szó vendégségről, vagy romantikus vacsoráról, az ízkavalkád garantált!

Friss görög joghurttal, reszelt parmezán sajttal, petrezselyemmel, néhány tökmaggal és egy gerezd citrommal tálaljuk!

 

 

 

Avokádókrémes szendvics

 

Az avokádókrémes szendvics a magyar konyhától meglehetősen eltérő ízvilágba vezeti be az ínyenc gasztro-rajongókat.

Avokadokrémes szendvics

Az avokádókrém története

Az avokádókrém története nem ismert, de a Washington Post egy cikke alapján az ausztrál séf, Bill Ganger volt az első ember aki reggeli menüjéhez tálalta 1933-ban. A 70-es évek Amerikájában a Cafe Gitane nevü olasz-amerikai főzőlap publikálása, világhírű gasztro-sztárrá tette ezt az egyszerű mediterrán krémet.

Avokádókrémes szendvics recept

A avokadókrémes szendvics  elkészítéséhez szükség van egy közepes méretű tálra és egy villára.

Hozzávalók egy fő részére

• 2 db kicsi,érett, kimagozott, meghámozott avokádó.
• 80 gramm puha, reszelt fetasajt
• 2 evőkanál friss, apróra vágott menta és egy plusz levél a díszítés végett
• préselt citromlé ízlés szerint
• 4 szelet teljes kiőrlésű kenyér
H3″Mediterrán reggeli” elkészítése

  1. Tegyük az avokádókat egy közepes méretű tálba majd nagyábol tördeljük szét villával.
  2. Adjuk hozzá a mentát és a citromlevet majd keverjük össze.
  3. Ízlés szerint adjunk hozzá tengeri sót és fekete borsot.
  4. A szelet kenyereket pirítsuk arany barnára.
  5. Kenjük meg az avokádókrémmel
  6. Szórjuk rá a reszelt fetasajtot és már tálalható is az ínycsiklandó és friss mediterrán reggeli.

Tippek az avokádókrémes szendvics tuningolásához

Az avokádó krémet fel lehet dobni különböző olajos magvakkal. Például apróra tört dió vagy szezámmag belekeverésével szuper állagot és zamatot adhatunk neki. De néhány szelet nyers zöldség hozzáadása is pluszt adhat hozzá. Ilyenek a retek vagy a paradicsom.

Az avokádókrémes szendvics tálalása

A négy szelet avokádókrémes szendvics egy darab mentalevéllel a tetején, tökéletes gasztronómiai löketet ad a napunknak. Egy pohár frissen facsart narancslé és egy csésze kávé vagy zöld tea már csak hab a reggelin. Mind az ízlelőbimbók mind a szem örvendezni fog a gyönyörtől.