Caponata recept


A caponata recept sokféle módon variálható.

Ez a caponata recept az olaszok lecsója. Ehetjük kenyérrel is, de ha kisebb darabokra vágjuk a hozzávalókat, akkor remek előétel is lehet belőle. Csak pár pirítóst kell összedobni mellé. Utána jól eshet egy vegán pizza!

A padlizsán a mediterrán konyha egyik alapzöldsége. Rakott egytálételek, krémek és saláták számtalan változatban készülnek belőle.

A padlizsán az egyik legközkedveltebb zöldség a Közel-Kelettől egészen Európa nyugati partjaiig, sőt a Földközi-tenger túloldalán, Észak-Afrikában is. Minden nép és vidék a saját ízvilágára hangolja.

A caponata recept sokféle módon variálható.

A caponata az olaszok lecsója.

A caponata elkészítése

A caponata sokféle módon variálható előétel. Általában pirítós kenyérre halmozva fogyasztanak, bruschettaként.

Hozzávalók

A caponata recept alapja a padlizsán. Mellé a paradicsom, a hagyma, az olajbogyó, a fokhagyma, a bazsalikom és a szárzeller. Variálható tovább mazsolával, fenyőmaggal, kapribogyóval, húsos paprikával.

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 3 paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 4-5 szál angolzeller
  • 1 marék olajbogyó
  • 1 marék mazsola
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál borecet
  • olívaolaj

Elkészítés

Érdemes a caponatából nagyobb adagot készíteni. Néhány napig eláll a hűtőben, ráadásul egyre finomabb lesz, ahogy érnek össze az ízei.

  • A padlizsán szárát levágjuk, húsát apróra felkockázzuk, besózzuk, és 30 percet állni hagyjuk, majd leöblítjük, lecsöpögtetjük.
  • Közben a hagymát finomra vágjuk, az angolzellert felszeleteljük.
  • A paradicsomot forró vízbe dobjuk 1 percre, majd a héját lehúzzuk, húsát felkockázzuk.
  • A mazsolát forró vízbe áztatjuk.
    Kevés olívaolajon elkezdjük pirítani a padlizsánt és a zellert.
  • Egy másik serpenyőben kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot.
  • Amikor elfőtte a levét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a zelleres padlizsánt, a beáztatott mazsolát, a cukrot, az ecetet és a kapribogyót.
  • Néhány perc alatt összefőzzük.

Tálalás

A bazsalikomot finomra vágjuk, a padlizsános raguhoz adjuk, de már nem főzzük. Levesszük a tűzről, és langyosra vagy hidegre hűlve tálaljuk pirítóssal vagy friss kenyérrel. Ha gondoljátok szórjátok még meg pirított fenyőmaggal is, mert remek plusz ízt ad a caponatának.

Összegzés

Minden padlizsános ételek alfája és omegája ez a caponata recept, azaz a szicíliaiak lecsója. Olyan egyszerű hozzávalókat tartalmaz, mint a padlizsán, paradicsom vagy a bazsalikom. A caponata lehet előétel, köret, de ehetjük egyszerűen kenyérrel is. Jó étvágyat hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük