Mediterrán saláta

A salátaféléknek magas a víztartalmuk. Jelentős a rosttartalmuk is, ezért kedvező hatással vannak az emésztőrendszer működésére. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok. Az alábbi mediterrán saláta zöld leveleiben is megtalálható a klorofill. A klorofill antibakteriális és méregtelenítő hatású.

Gyorsan összedobható finom, üde mediterrán saláta.

A mediterrán saláta hozzávalói

A szupermarketekben, de már a piacokon is gyakorlatilag egész évben elérhetőek a hozzávalók.

  • 1 fej jégsaláta
  • 1 marék rukkola
  • 1 marék madársaláta
  • 1 kígyóuborka
  • 1-1 kaliforniai paprika mindhárom színben
  • 100 g koktélparadicsom
  • 100 g sárgarépa
  • 1 marék magozott olívabogyó
  • pár szem olajban eltett aszalt paradicsom
  • 1 fél citrom levele
  • 1 tk. Himalája só
  • olívaolaj
  • bármilyen zöldfűszer (kakukkfű, bazsalikom, oregánó)

A mediterrán saláta elkészítése

Egyszerű elkészíteni, csak darabolni és kevergetni kell. Praktikus vendégváró saláta, mert jól néz ki és előre is el lehet készíteni, sőt, jót tesz neki, ha pár órát érnek az ízek.

  • A zöldségeket és a salátákat alaposan mossuk meg és hagyjuk őket lecsepegni.
  • A jégsalátát csíkozzuk fel
  • Halmozzuk egy salátástálba a jégsaláta csíkokat, a madársalátát és a rukkolát.
  • A kígyóuborkát és a paprikákat vágjuk falatnyi kockákra.
  • A koktélparadicsomokat 4 felé vágjuk.
  • A sárgarépát ún. zsülienre érdemes vágni, de akár a nagyobbik reszelőn is lereszelhetjük.
  • A olívabogyókat is félbevághatjuk, de akár egészben is mehetnek a tálba.
  • Az aszalt paradicsomokat is csíkozzuk fel, a visszamaradt olajat öntsük a salátára.
  • A zöldfűszereket aprítsuk fel és hintsük meg a többi alapanyagot.
  • Adjuk hozzá a citromlevelet is, kicsit sózzuk meg és keverjük össze.

Tálalás

Néhány óra alatt összeérnek az ízek, tartsuk hűvös helyen addig. Megbolondíthatjuk a mediterrán salátánkat néhány mozzarella golyóval, vagy akár pesztót is keverhetünk bele. A balzsamecet sem rontja el.

Összegzés

Gyorsan összedobható finom, üde salátát készíthető a mediterrán saláta recept alapján. Tetszőlegesen variálható is. Önmagában, vagy köretként is fogyasztható, jól illik a vegán lasagne mellé is. Egy-két pirítóssal, vagy ciabattával komplett ebédként is beválik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük