Az olaszok túrós tésztájáról, nem is gondolnánk, mennyire egyszerű és könnyű az elkészítése. Ennél a receptnél sem viszik túlzásba az alapanyagokat, mint az olaszok általában. Mutatjuk a gyors és mennyei vega ricottás tészta receptet.

Ricottával töltött tészta hozzávalók
Az olasz töltött tészta általános elnevezése a tortellini. Érdemes legalább egyszer otthon is elkészíteni, hiszen a házi mindig finomabb, mint a bolti. És a sikerélmény is garantált ezzel a spenótos ricottás tészta recepttel.
A tészta hozzávalói
- 100 g finomliszt
- egy csipet só
- 1 mk. olívaolaj
- hideg víz (amennyit felvesz)
A spenótos ricottás töltelék hozzávalói
- 200 g ricotta
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék spenót
- 1 tk. bazsalikomos peszto (tavasszal kísérletezhetünk medvehagymás pesztóval)
- só, bors
Ha paradicsomos ricottás tésztáta vágyunk, készítsünk hozzá paradicsomszószt.
A paradicsomszósz hozzávalói
- 1 ek. olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 200 ml passzírozott paradicsom
- 1 csipet cukor
- só, bors, oregánó, kakukkfű, bazsalikom
A ricottás tészta elkészítése
- A töltelékhez keverjük a ricottába az áttört fokhagymát, a sót, a borsot, a pestót és az apróra vágott spenótlevelet.
- A tésztához a hozzávalókat gyúrjuk össze.
- Ezután lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát két részben, vékony hosszúkásra.
- Az egyik tésztacsíkra pakoljunk kis adag töltelékeket, kb. 3 centinként.
- A másik tésztacsíkkal fedjük be.
- Nyomkodjuk le a felső csíkot, majd vágjuk négyzetekre a töltelék gombócok körül.
- Hajtsuk félbe a négyzeteket, a csücsköket nyomjuk össze.
- A tésztákat lobogó, enyhén sós vízben pár perc alatt főzzük ki.
- A szószhoz olívaolajon az apróra vágott vörös- és fokhagymát pirítsuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a paradicsom pasztát.
- Sózzuk, borsozzuk, keverjük bele a cukrot és fűszerezzük friss vagy szárított oregánóval és bazsalikommal.
- Forraljuk össze.
- A megfőtt tortellinit keverjük a paradicsomszószba.
Ricottával töltött tészta tálalása
Érdemes forrón kiszedni és rögtön nekilátni az elfogyasztásának. Tépkedhetünk rá friss bazsalikomleveleket, nagyon jól mutat a piros kiegészítéseként. Meghinthetjük parmezánnal, az minden olasz tésztának jól áll. Utána desszertnek készítsünk churrost, ha le akarjuk nyűgözni az asztaltársaságot.
Összegzés
Szinte elronthatatlan ez a ricottás tészta vega mediterrán recept. Arra figyeljünk azonban, hogy a házi tésztáknak nagyon kevés idő kell, amikor feljön a víz tetejére, onnantól egy perc és már le is szűrhetjük. Vigyázzunk, nehogy túlfőjön!