Spenótos lasagne cukkinivel


spenotos lasagne

Ha nem eszel húst, mindig kapóra jön a spenótos lasagne. A tésztalapok között a krémes, zöldséges szósz kellemesen fűszeres. A ropogósra sült, vastag sajtos réteg pedig még csábítóbbá teszi a fogást.  Mutatjuk ezt az ínycsiklandozó spenótos lasagne receptet cukkinivel.

Egyszerű, de nagyszerű spenótos lasagne

A lasagne klasszikusan bolognai raguval és besamellel, frissen gyúrt durumtésztával készül. Ha nincs időn/kedvünk ilyesmivel bajlódni, sokkal egyszerűbben is finom vacsorát dobhatunk össze. Gyakorlatilag bármilyen zöldséget elbír. Próbáld ki ricottával, gombával padlizsánnal rakva is. Mindenképpen mennyei fogás kerül az asztalodra.

Spenótos lasagne cukkinivel készítve

Ezt a receptet nagy adagban, előre is elkészíthetjük. Így az olasz konyha szerelmesei hétköznap is elfogyaszthatják a hétvégéről maradt spenótos lasagne-t. Kifejezetten jót tesz neki, ha összeérnek az ízei. De nem könnyű félretenni belőle!

Spenótos lasagne készítése cukkinivel

A cukkinit helyettesíthetjük más, könnyen puhuló zöldséggel is akár. A tökfélék ideális összetevői ennek a csemegének.

Hozzávalók

  • 12 lap lasagne tészta 
  • 3 cukkini 
  • 4 ek olívaolaj 
  • 50 dkg friss spenót 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 20 dkg mozzarella 
  • 20 dkg gorgonzola 
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt 
  • 1 liter tej 
  • 5 dkg parmezán 
  • só 
  • bors 
  • szerecsendió 
  • 8 dl alaplé 

Elkészítés

A cukkiniket megmossuk, felszeleteljük. Ha kis, friss cukkinink van, nem szükséges meghámozni őket. Egy tepsibe rakjuk a szeleteket és olívaolajjal meglocsoljuk. Sózzuk, borsozzuk és grill fokozaton 15 percig sütjük a sütőben.

A fokhagymát olívaolajon megfuttatjuk. A friss spenótot átmossuk és beletesszük a fokhagymás olajba. Pár perc alatt összeesik.

Besamel mártáshoz a vajat felolvasztjuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet. Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet is, állandóan kevergetve, nehogy csomós legyen. Sózzuk és szerecsendiót reszelünk bele.

Összeállítás

Először egy merőkanálnyi alaplevet locsolunk a tepsibe. Erre kerül annyi lap lasagne, hogy befedje a tepsit. Megkenjük a besamellel. Erre a grillezett cukkini és a szeletelt mozzarella jön.

Másodjára fokhagymás spentó és morzsolt gorgonzola kerül a tésztára a besamel mártás felé.

Az alapléből is locsoljunk a rétegek közé. Folytassuk a rétegzést addig, miíg el nem fogynak az alapanyagok és be nem telik a tepsink.

Szórjuk meg parmezánnal a tetejét és mehet is a sütőbe. Kb. 200 fokon 30 percig süssük.

Tálalás

Tálalás előtt hagyjuk kissé kihűlni, hogy könnyen szeletelhető legyen. Egy kis zöld saláta jól esik mellé. Legyen az is mediterrán, próbáld ki a mediterrán saláta reeptünket!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük