Téli minestrone leves paradicsomra hangolva vegán recept


Téli minestrone leves paradicsomra hangolva

A téli minestrone levesben tényleg minden van, ami jó. Egy havas séta, vagy szánkózás után forrón fogyasztva jól átmelegít. A megfázás garantáltan elkerül. Egy vegán receptet mutatunk, amiben dominál a paradicsom. Íme egy igazán gazdag, egészséges verzió!

Eredeti minestrone leves – klasszikus minestrone leves

Az itáliai konyha szabadsága legendás. Nincsenek szabályok, nincsenek szigorú receptek, ahány ház, annyi szokás. Érzésből főzhetünk. A minestrone elkészítésére is számtalan recept létezik. Az eredeti minestrone leves elkészítése viszonylag egyszerű, teljesen kezdők is megbirkóznak vele. Ezzel a klasszikus minestrone levessel szabadon engedheted a fantáziádat és akár a maradékokat is nyugodtan felhasználhatod hozzá.
A nem vegán verzióba reszelt parmezán is kerül a végén. Ha sikerül a sajt vegán változatához jutnod, bátran szórj tálaláskor a levesbe, finom krémes lesz tőle.

Tavaszi minestrone leves

Érdemes tavasszal, nyár elején elkészítenia tavaszi minestrone levest, ekkor tele vannak a piacok friss, színes zöldségekkel. Ilyen a cukkini, zöldborsó, zöldbab, újkrumpli, friss répa, paradicsom. Ne főzd teljesen puhára a zöldségeket, így több tápanyag marad bennük és enni is nagy élmény a kissé még roppanós alapanyagokat.

Minestrone leves mirelitből

Mirelit zöldségeket is ér a minestrone leveshez használni. A lényeg, hogy jó gazdag ízvilágú levest kapjunk a végén. Télen is kapható karfiol, káposzta, zeller, póréhagyma, brokkoli a boltokban. Zöldfűszereket is vásárolhatunk friss, cserepes kiszerelésben, de akár az ablakunkba is termeszthetjük őket.

Lássuk hát a téli minestrone leves paradicsomra hangolt vegán receptjét!

Hozzávalók

  • 1 fej kisebb vöröshagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 100 g konzerv fehérbab
  • 1 db közepes burgonya
  • 3 db zellerszár
  • 1 db póréhagyma
  • 0.25 fej kelkáposzta
  • 1 csokor bazsalikom
  • só, bors
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • 1 tk szárított oregánó
  • 1 tk szárított majoranna
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 1 db babérlevél
  • 300 ml passzírozott paradicsom
  • 3-4 paradicsom
  • 2 l víz
  • 2 marék levesbetét tészta


Elkészítés

Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd a zúzott fokhagymát is rádobjuk. Jöhet a felkarikázott póréhagyma, a kockára vágott répa, a zellerszár a burgonya, paradicsom és a fehérrépa. Ezeket maximum 1 percig pirítgatjuk, majd felöntjük a vízzel. Megfűszerezzük a sóval, borssal, és a zöldfűszerekkel, beletépkedjük a bazsalikom leveleit, és beleöntjük a passzírozott paradicsomot. Így főzzük kb. 20-30 percig, míg a zöldségek megpuhulnak. A kelkáposzta leveleit kisebb darabokra vágjuk, és az utolsó 10 percre ezt is beledobjuk. Jöhet a tészta is ezt főzzük 4 percig, majd végül hozzáöntjük a leszűrt babkonzervet, és már tálalhatjuk is!


Tálalás

Egy kevés olívaolajjal, és tört borssal pedig tovább turbózhatadot tálaláskor a téli minestrone levesedet. Próbáld ki utána a vegán lasagne receptet, garantált a siker az étkező asztalnál.


Összegzés

A téli minestrone leves teljes értékű vacsora lehet néhány szelet fehér kenyérrel. Aki szereti a csípőset, azok chili paprikával is fűszerezhetik a levest. Bátrabbak tehetnek a tányérjükba egy kis kanál bazsalikompesztót is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük