Töltött cukkini bulgurral vegán mediterrán recept


Töltött cukkini bulgurral vegán mediterrán recept

A töltött cukkini bulgurral vegán mediterrán recept könnyű és gyors ebéd vagy vacsora a hétköznapokra. Ez egy nagyon gyorsan elkészülő étel, ezért érdemes már előre bekapcsolni a sütőt, mert mire összeállítjuk a cukkinit, az éppen bemelegszik.

Töltött cukkini bulgurral vegán recept összetevők

Nyár közepétől egészen októberig kaphatunk a zöldségeseknél és a boltokban a friss cukkinit. Rendkívül jól variálható zöldség és ízletes finomságokat készíthetünk belőle. Ilyen a töltött cukkini bulgurral vegán recept is.

A bulgur a durumbúza egy speciális, tört változata. Rosttartalma magas, glikémiás indexe alacsony. Kiválóan helyettesíti a rizst.

Hozzávalók

  • 2 közepes cukkini
  • 3 ek olaj
  • 4 szelet padlizsán
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 kk. frissen őrölt bors
  • 1 kk. füstaroma
  • 1 kk. só
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 1 csomag reszelt tofu (ocionális)

A körethez:

  • 3 ek olaj
  • 2 dl bulgur
  • 4 dl víz
  • 1 paradicsom
  • 1 csokor összevágott petrezselyem

Töltött cukkini bulgurral recept elkészítése

  • Megmossuk a cukkiniket, hosszában félbevágjuk és kikaparjuk a belsejét. Sózzuk, félretesszük.
  • Apróra vágjuk a cukkini belsejét, a padlizsánt, a petrezselymet, a paprikát és a paradicsomot.
  • Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat és beleszórjuk a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk és lepirítjuk. Folyamatosan kavargassuk, nehogy leégjen.
  • Belekeverjük a füst aromát és a reszelt tofut, ha szeretnénk. Ezután megtöltjük a cukkini-csónakokat. Opcionáisan megszórhatjuk növényi sajttal is.
  • Tűzálló tálban kb 20 percig sütjük őket.
  • Amíg sülnek a cukkinik, elkésztjük a bulgurt.
  • Kis olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuka vizet és fedő alatt pároljuk. 10 perc alatt elkészül. Belekeverjük a petrezselyemet és tálalásig lefedve tartjuk.

Töltött cukkini bulgurral tálalása

Melegen szedjünk a bulguros köretből, és fektessük végig rajta a cukkini-csónakot. Készíthetünk hozzá zöldfűszeres vagy fokhagymás növényi tejfölös szószt, amely még jobban feldobja majd ezt a finomságot. Vághatunk hozzá paradicsomot, uborkát is.

Előtte kínáljunk sült paradicsomlevest.

Összegzés

Ha szereted a változatosságot, a különleges ízeket és az egészséges táplálkozást, mindenképp próbáld ki!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük