A bolognai spagettit mindenki szereti. Gyorsan elkészíthető, hozzávalói könnyen beszerezhetőek és olcsó tészta ételnek számít. Igazi jolly joker, bármikor összedobható egy gyors vacsora, vagy a váratlan vendégeknek egy ebéd.
Vegetáriánus bolognai spagetti
A bolognai spagetti nem csak hússal finom. A vegetáriánus változata ráadásul gyorsabban is elkészül, hiszen a zöldségek hamarabb megpuhulnak, mint a hús. Tehetünk bele gombát, padlizsánt, cukkinit, paradicsomot minden mennyiségben. És nem hiányozhat belőle a friss bazsalikom sem. A tetejét bátran szórjuk meg reszelt sajttal.
Vöröslencse, a bolognai vegán spagetti titka
A ritkán használt vöröslencse felhasználásával is ízletes bolognait főzhetünk. A vöröslencse tele van fehérjével. Sokkal gyorsabban megpuhul a nálunk ismert barna változatával szemben. Nem szükséges áztatni sem. Rosttartalma is igen magas, ugyanakkor könnyen emészthető. Cukorbetegség és diéta mellett is bátran fogyasztható.
Vegán bolognai vöröslencséből
Hozzávalók
- 30 dkg vöröslencse
- 2 hámozott paradicsom-konzerv
- 4-5 ek sűrített paradicsom
- 2 sárgarépa
- 1 zellerszár
- 1 ek nádcukor
- olívaolaj
- Fűszerek: só, bors, oregánó, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring
- 1 csomag durum spagetti
Elkészítés
- A sárgarépát reszeljük le a nagy lyukú reszelőn. A zellerszárat vágjuk fel vékony szeletekre.
- Kevés zsiradékon kezdjük el pirítani őket.
- Hintsük meg egy kanál cukorral.
- Szórjuk rá a fűszereket és a vöröslencsét, majd öntsük fel e deci vízzel.
- Ezalatt lobogó, sós vízbe dobjuk a tésztát. Főzzük félig puhára.
- Ha felforrt, tegyük hozzá a paradicsompürét és a paradicsom konzerveket is.
- Főzzük fel még egyszer, amíg meg nem puhul a lencse, majd húzzuk le a tűzről.
Tálalás
Tálaláshoz apróra vágott, friss bazsalikom levéllel szórjuk meg, jól mutat a piros szószon. Reszelhetünk rá füstölt tofut is, mind az ízért, mind a látványát megbolondítja. Jól illik hozzá egy gyors mediterrán saláta.
Összegzés
A vegán bolognai spagettit tuti siker mindenkinél. A húsevő rokonok is élvezettel falatoznak belőle.