Vegán carbonara spagetti recept


vegan carbonara recept

A ‘szénégető módra’ (azaz ‘alla carbonara’) elkészített spagettiről sem kell lemondanunk vegánként. Az állati hozzávalókat ebben a receptben is remekül helyettesíthetjük növényi termékekkel. Nagyon egyszerű és gyors vacsoránk lehet akár már ma e recept alapján.

Vegán carbonara recept leírása

A kizárólag növényi alapanyagokat tartalmazó carbonara első hallásra nehéznek tűnhet. Hiszen a lényegét a füstölt szalonna és a tojás adja az eredeti változatának. Manapság azonban már minden állati összetevőt lecserélhetünk növényire a tányérunkon is. A szalonna helyett szejtán, a tojás helyett tofut használhatunk. A feketes só a tojásos ízért, a folyékony füst az aromáért felel. A parmezánt pedig sörélesztőpehellyel válthatjuk ki.

Vegán carbonara szósz

Az eredeti carbonara szósz nyers tojásból áll, ami a meleg tésztán „fő” meg. Ebben a receptben mi tofut morzsoltunk helyette a tésztánkra. Növényi tejszínnel elkeverve finom, krémes szósszal vonhatjuk be a főtt tésztánkat.

Carbonara spagetti tojás nélkül 

Természetesen tésztából is tojásmentest, vagy durumtésztát válasszunk. A spagetti forma a klasszikus. Elegendő félkeményre főzni, vigyázzunk, ne főjjön szét.

 Vegán carbonara tészta hozzávalók

  • 200 g tojásmentes vagy durum spagetti
  • 100 g natúr tofu
  • 100 g szejtán
  • 3 ek. olívaolaj
  • fél fej vöröshagyma (elhagyható)
  • sáfrány vagy kurkuma
  • 1 doboz növényi tejszín
  • fekete só, bors
  • folyékony füst
  • sörélesztőpehely

 Vegán carbonara tészta elkészítése

  • A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
  • Az olajon kicsit megpirítjuk a felaprított hagymát.
  • Hozzáadjuk a kis csíkokra vágott szejtánt, és kicsit együtt pirítjuk.
  • A tofut villával szétnyomkodjuk, majd ráöntjük az 1-2 ek. vízbn feloldott sáfrányt vagy kurkumát.
  • Amikor jól elkeveredett, hozzáadjuk a serpenyőben piruló szejtánhoz, sózzuk-borsozzuk.
  • Nyakon öntjük a növényi tejszínnel és pár csepp folyékony füsttel.
  • Az ‘al dente’ keménységűre főtt spagettit ugyancsak a serpenyőbe tesszük, és 2-3 percig hagyjuk a tűzön összeérni az ízeket.

Vegán carbonara tészta tálalás

Parmezán sajt helyett hintsük a tányérokon gőzölgő tésztánkat. Frissen vágott petrezselymet is szórhatunk rá ízlés szerint. Meleg fogyasszuk, jó kiadós!

Összegzés

A vegán carbonara spegetti teljes értékű vacsora. Készíthetünk hozzá egy olasz sült paradicsomlevest, így akár ebédre is tálalhatjuk, biztos, hogy nem marad éhes senki utánuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük