A ‘szénégető módra’ (azaz ‘alla carbonara’) elkészített spagettiről sem kell lemondanunk vegánként. Az állati hozzávalókat ebben a receptben is remekül helyettesíthetjük növényi termékekkel. Nagyon egyszerű és gyors vacsoránk lehet akár már ma e recept alapján.
Vegán carbonara recept leírása
A kizárólag növényi alapanyagokat tartalmazó carbonara első hallásra nehéznek tűnhet. Hiszen a lényegét a füstölt szalonna és a tojás adja az eredeti változatának. Manapság azonban már minden állati összetevőt lecserélhetünk növényire a tányérunkon is. A szalonna helyett szejtán, a tojás helyett tofut használhatunk. A feketes só a tojásos ízért, a folyékony füst az aromáért felel. A parmezánt pedig sörélesztőpehellyel válthatjuk ki.
Vegán carbonara szósz
Az eredeti carbonara szósz nyers tojásból áll, ami a meleg tésztán „fő” meg. Ebben a receptben mi tofut morzsoltunk helyette a tésztánkra. Növényi tejszínnel elkeverve finom, krémes szósszal vonhatjuk be a főtt tésztánkat.
Carbonara spagetti tojás nélkül
Természetesen tésztából is tojásmentest, vagy durumtésztát válasszunk. A spagetti forma a klasszikus. Elegendő félkeményre főzni, vigyázzunk, ne főjjön szét.
Vegán carbonara tészta hozzávalók
- 200 g tojásmentes vagy durum spagetti
- 100 g natúr tofu
- 100 g szejtán
- 3 ek. olívaolaj
- fél fej vöröshagyma (elhagyható)
- sáfrány vagy kurkuma
- 1 doboz növényi tejszín
- fekete só, bors
- folyékony füst
- sörélesztőpehely
Vegán carbonara tészta elkészítése
- A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
- Az olajon kicsit megpirítjuk a felaprított hagymát.
- Hozzáadjuk a kis csíkokra vágott szejtánt, és kicsit együtt pirítjuk.
- A tofut villával szétnyomkodjuk, majd ráöntjük az 1-2 ek. vízbn feloldott sáfrányt vagy kurkumát.
- Amikor jól elkeveredett, hozzáadjuk a serpenyőben piruló szejtánhoz, sózzuk-borsozzuk.
- Nyakon öntjük a növényi tejszínnel és pár csepp folyékony füsttel.
- Az ‘al dente’ keménységűre főtt spagettit ugyancsak a serpenyőbe tesszük, és 2-3 percig hagyjuk a tűzön összeérni az ízeket.
Vegán carbonara tészta tálalás
Parmezán sajt helyett hintsük a tányérokon gőzölgő tésztánkat. Frissen vágott petrezselymet is szórhatunk rá ízlés szerint. Meleg fogyasszuk, jó kiadós!
Összegzés
A vegán carbonara spegetti teljes értékű vacsora. Készíthetünk hozzá egy olasz sült paradicsomlevest, így akár ebédre is tálalhatjuk, biztos, hogy nem marad éhes senki utánuk.