Vegán carbonara spagetti recept


vegan carbonara recept

A ‘szénégető módra’ (azaz ‘alla carbonara’) elkészített spagettiről sem kell lemondanunk vegánként. Az állati hozzávalókat ebben a receptben is remekül helyettesíthetjük növényi termékekkel. Nagyon egyszerű és gyors vacsoránk lehet akár már ma e recept alapján.

Vegán carbonara recept leírása

A kizárólag növényi alapanyagokat tartalmazó carbonara első hallásra nehéznek tűnhet. Hiszen a lényegét a füstölt szalonna és a tojás adja az eredeti változatának. Manapság azonban már minden állati összetevőt lecserélhetünk növényire a tányérunkon is. A szalonna helyett szejtán, a tojás helyett tofut használhatunk. A feketes só a tojásos ízért, a folyékony füst az aromáért felel. A parmezánt pedig sörélesztőpehellyel válthatjuk ki.

Vegán carbonara szósz

Az eredeti carbonara szósz nyers tojásból áll, ami a meleg tésztán „fő” meg. Ebben a receptben mi tofut morzsoltunk helyette a tésztánkra. Növényi tejszínnel elkeverve finom, krémes szósszal vonhatjuk be a főtt tésztánkat.

Carbonara spagetti tojás nélkül 

Természetesen tésztából is tojásmentest, vagy durumtésztát válasszunk. A spagetti forma a klasszikus. Elegendő félkeményre főzni, vigyázzunk, ne főjjön szét.

 Vegán carbonara tészta hozzávalók

  • 200 g tojásmentes vagy durum spagetti
  • 100 g natúr tofu
  • 100 g szejtán
  • 3 ek. olívaolaj
  • fél fej vöröshagyma (elhagyható)
  • sáfrány vagy kurkuma
  • 1 doboz növényi tejszín
  • fekete só, bors
  • folyékony füst
  • sörélesztőpehely

 Vegán carbonara tészta elkészítése

  • A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
  • Az olajon kicsit megpirítjuk a felaprított hagymát.
  • Hozzáadjuk a kis csíkokra vágott szejtánt, és kicsit együtt pirítjuk.
  • A tofut villával szétnyomkodjuk, majd ráöntjük az 1-2 ek. vízbn feloldott sáfrányt vagy kurkumát.
  • Amikor jól elkeveredett, hozzáadjuk a serpenyőben piruló szejtánhoz, sózzuk-borsozzuk.
  • Nyakon öntjük a növényi tejszínnel és pár csepp folyékony füsttel.
  • Az ‘al dente’ keménységűre főtt spagettit ugyancsak a serpenyőbe tesszük, és 2-3 percig hagyjuk a tűzön összeérni az ízeket.

Vegán carbonara tészta tálalás

Parmezán sajt helyett hintsük a tányérokon gőzölgő tésztánkat. Frissen vágott petrezselymet is szórhatunk rá ízlés szerint. Meleg fogyasszuk, jó kiadós!

Összegzés

A vegán carbonara spegetti teljes értékű vacsora. Készíthetünk hozzá egy olasz sült paradicsomlevest, így akár ebédre is tálalhatjuk, biztos, hogy nem marad éhes senki utánuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük