Ebben a vegán sós pitében az is a legjobb, hogy nagyon egyszerű elkészíteni. Az olívabogyótól mediterrán jellegű, és nagyon finom. Nem túl száraz, és vissza tudja adni a hagyományos piték állagát. Nem fog csalódást okozni!

A paradicsomos zöldséges pite hozzávalók
A paradicsomos zöldséges pitét egyébként bármilyen zöldséggel elkészíthetjük. Karfiol helyett használhatunk brokkolit például. Lilahagymával, vagy póréhagymával is készíthetjük.
A fűszerezésen is vátoztathatunk, tehetünk még bele rozmaringot, kakukkfüvet is. A száraz fűszerek helyett mehet bele friss zöldfűszer is. Abból kevesebbet kell használnunk, mint a szárított variációból.
Opcionálisan sajt helyett reszelhetünk rá füstölt tofut sütés előtt. Fehérjedúsabb, gazdagabb végeredményt kapunk így.
Hozzávalók
- 1 csomag tej- és tojásmentes leveles tészta
- 300 g karfiol kis rózsákra szedve
- 2 tk. olaj
- 1/4 tk. tengeri só
- 1 vöröshagyma finomra aprítva
- 1 közepes piros és zöld kaliforniai paprika, felaprítva
- 5 édes apróbb paradicsom
A vegán sós pite krémes részéhez
- 100 g csicseriborsó liszt
- 600 ml víz
- 1/2 tk. zsálya
- 1/2 tk. kurkuma
- 1/2 tk. bazsalikom
- 1/2 tk. oregánó
- 3 ek. élesztőpehely
- 1/2 tk fekete só
A vegán sós pite recept elkészítése
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Tegyünk egy lábasba 1 tk. olajat, és 1/4 tk sót, keverjük össze, és öntsük a karfiolra.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire öntsük rá az olajos-sót karfiolt, és süssük a sütőben 15-20 percig.
- A másik teáskanál olajat tegyük egy lábosba, és pirítsuk meg rajta a hagymát.
- Adjuk hozzá a paprikákatt, és alacsony lángon süssük még 5 percig.
- Egy kiolajozott piteformába terítsük ki a tésztát, szurkáljuk meg villával az alját, és süssük üresen 10-15 percig.
- A zöldséges pite krémes részéhez keverjük össze a csicserilisztet 250 ml vízzel.
- Fűszerezzük az élesztőpehellyel, a kurkumával, zsályával, oregánóval, bazsalikommal és a fekete sóval.
- Tegyük bele a karfiolt és a zöldségeket, és jól keverjük össze. A sűrű masszát öntsük rá az elősütött tésztára, és díszítsük a negyedbe vágott paradicsomokkal.
Tálalás
Sütés után, fogyasztás előtt hűtsük ki teljesen a vegán paradicsomos pitét. Tálalhatjuk hidegen, vagy langyosan is. Ha melegen tálaljuk, akkor először hűtsük ki teljesen, és fogyasztás előtt 5 perccel melegítsük fel a sütőben. Készítsünk hozzá vegán mediterrán zöldsalátát. Legyen egy szuper ebédetek vagy vacsorátok belőle!