Paradicsomos zöldséges pite – vegán sós pite recept


zoldseges sos pite vegan recept

Ebben a vegán sós pitében az is a legjobb, hogy nagyon egyszerű elkészíteni. Az olívabogyótól mediterrán jellegű, és nagyon finom. Nem túl száraz, és vissza tudja adni a hagyományos piték állagát.  Nem fog csalódást okozni!

A  paradicsomos zöldséges pite hozzávalók

A paradicsomos zöldséges pitét egyébként bármilyen zöldséggel elkészíthetjük. Karfiol helyett használhatunk brokkolit például. Lilahagymával, vagy póréhagymával is készíthetjük.

A fűszerezésen is vátoztathatunk, tehetünk még bele rozmaringot, kakukkfüvet is. A száraz fűszerek helyett mehet bele friss zöldfűszer is. Abból kevesebbet kell használnunk, mint a szárított variációból.

Opcionálisan sajt helyett reszelhetünk rá füstölt tofut sütés előtt. Fehérjedúsabb, gazdagabb végeredményt kapunk így.

Hozzávalók

  • 1 csomag tej- és tojásmentes leveles tészta 
  • 300 g karfiol kis rózsákra szedve
  • 2 tk. olaj
  • 1/4 tk. tengeri só
  • 1 vöröshagyma finomra aprítva
  • 1 közepes piros és zöld kaliforniai paprika, felaprítva
  • 5 édes apróbb paradicsom

A vegán sós pite krémes részéhez

  • 100 g csicseriborsó liszt
  • 600 ml víz
  • 1/2 tk. zsálya
  • 1/2 tk. kurkuma
  • 1/2 tk. bazsalikom
  • 1/2 tk. oregánó
  • 3 ek. élesztőpehely
  • 1/2 tk fekete só 

A  vegán sós pite recept elkészítése 

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  • Tegyünk egy lábasba 1 tk. olajat, és 1/4 tk sót, keverjük össze, és öntsük a karfiolra.
  • Egy sütőpapírral bélelt tepsire öntsük rá az olajos-sót karfiolt, és süssük a sütőben 15-20 percig.
  • A másik teáskanál olajat tegyük egy lábosba, és pirítsuk meg rajta a hagymát.
  • Adjuk hozzá a paprikákatt, és alacsony lángon süssük még 5 percig.
  • Egy kiolajozott piteformába terítsük ki a tésztát, szurkáljuk meg villával az alját, és süssük üresen 10-15 percig. 
  • A zöldséges pite krémes részéhez keverjük össze a csicserilisztet 250 ml vízzel.
  • Fűszerezzük az élesztőpehellyel, a kurkumával, zsályával, oregánóval, bazsalikommal és a fekete sóval.
  • Tegyük bele a karfiolt és a zöldségeket, és jól keverjük össze. A sűrű masszát öntsük rá az elősütött tésztára, és díszítsük a negyedbe vágott paradicsomokkal.

Tálalás

Sütés után, fogyasztás előtt hűtsük ki teljesen a vegán paradicsomos pitét. Tálalhatjuk hidegen, vagy langyosan is. Ha melegen tálaljuk, akkor először hűtsük ki teljesen, és fogyasztás előtt 5 perccel melegítsük fel a sütőben. Készítsünk hozzá vegán mediterrán zöldsalátát. Legyen egy szuper ebédetek vagy vacsorátok belőle!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük