A mediterrán országok népeit, napsütötte tengerpartjaik és laza, szenvedélyes életvitelük mellett egészséges étkezésükért is irigylésre méltók. S ha bár az első kettőt nem is könnyen e harmadik tulajdonságukat mindenképp saját hasznunkra fordíthatjuk. Nézzük hát meg mik a mediterrán konyha alapjai és milyen hatással vannak a mediterrán ételek szervezetünkre.
Mediterrán ételek jellemzői
A WHO szerint a legegészségesebb emberek Krétán élnek, ami a sziesztázások mellett étkezésüknek is köszönhető. Krétán és a tengerparti országokban átlagosan 200 kg zöldséget és 120 kg gyümölcsöt fogyasztanak egy évben. Ezeket nyersen, párolva vagy grillezve fogyasztják. Így a sok rost és vitamin megmarad, segítve a testsúly és a szervezet egészségének megőrzését. A bennük rejlő antioxidánsok, segítenek megelőzni a daganatos megbetegedéseket.
Egy másik fontos jellemzője a mediterrán recepteknek a tészta. Főleg Olaszországban, a durumtészta a legelterjedtebb 15%-os rosttartalmával, ami messze egészségesebb mint az általunk használt 4 tojásos fajta.
A mediterrán ételek egészségügyi hatásai
A mediterrán ételek egészségügyi hatása sem elhanyagolható tény. A mediterrán konyhában használt zöldségek magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően segítenek megelőzni a daganatos megbetegedéseket.
A földközi tenger térségében élők állati zsiradékot szinte egyáltalán nem használnak. Az olívaolaj mindennapi életük részét képezi. A benne található telített zsírsavak megakadályozzák az érelmeszesedést, segítenek a különböző vitaminok felszívódásában.
Az olívaolaj csökkenti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát is, mérsékli a koleszterinszintet, valamint segít a magas vérnyomás megelőzésében.
Vegetáriánus receptek a mediterrán konyha hangulatában
Vegetáriánus receptekkel nem nehéz találkozni mediterrán térségben. Az a mediterrán térség lakói kerülik a vörös hús fogyasztását. Helyettük a szárazabb fehér hús vagy a tenger gazdag gyümölcseit preferálják. De e-húsok is könnyen elhagyhatók a fogásokból, sajtokkal, szójával, tofuval felcserélhetők.
A mediterrán receptek fontos jellemzője a tészta. Olaszországban a durumtészta a legelterjedtebb 15%-os rosttartalmával.
A mediterrán ételek fűszerei
Zamatos fogásaik titka a változatos fűszerekben rejlik.
Ilyenek a: bazsalikom, oreganó, petrezselyemzöld, fokhagyma, majoránna, borsikafű, rozmaring, menta. A citrom, szinte korlátlan használatáról nem is beszélve .
Így ízesítve az ételek különleges aromát kapnak. Nem csoda, hogy kevesebb só hozzáadásával, jóval intenzívebb ízt érnek el.
Mediterrán Életmód
Egy firenzei tanulmány szerint, a mediterrán étrend szerint táplálkozók, 9 százalékkal kisebb eséllyel lesznek a szívbetegek. 13 százalékkal kevesebben betegszenek meg Parkinson- és Alzheimer-kórban. A rák is 6 százalékkal ritkábban támadja meg őket, mint azokat, akik nem ennyire kitartók.
A „mediterrán konyha” elnevezés nem csupán egy adott térség konyhaművészetét jelöli. Az ételek elkészítése mellett óriási hangsúlyt kapnak az evés körülményei is. Ebből a szempontból mint életmód is lényeges eltéréseket mutat az általunk alkalmazott gyakorlathoz képest. Az étkezéseknek közösségformáló szerepük van, a szükségletek kielégítése mellett különleges kulináris élvezetet nyújtanak.
A ránk oly jellemző kapkodás nem nagy divat ezekben az országokban. A déli hőségben komótosan elfogyasztott ebéd után elengedhetetlen egy rövidebb-hosszabb szieszta. Ez a nyugodtabb, kevésbé stresszes életmód is nagyban hozzájárul egészségük megőrzéséhez.
Ezek az országok a mediterrán ételek otthona
A mediterrán térségbe tulajdonképpen a Földközi-tengerre nyíló országok tartoznak. Sokszor az ember tévesen csak a görög és az olasz konyhára redukálja. A térkép jól szemlélteti az mediterrán ételek otthonául szolgáló térséget.
Így hát mi is mindenkiinek ajánljuk az Olasz, Spanyol, Francia, Görög, Török és ciprusi konyhaművészet és életmód átvételét. Minden jel arra utal, hogy érdemes. A mediterrán ételek egészségesek és mennyien finomak.