Indiai fűszerek használata a mediterrán konyhában

Indiai fűszerek használata a mediterrán konyhában

Nem hiába tartja Mark Twain, hogy India az európai kultúra bölcsője. Keleti gyökereinket a fűszerek használatában is nyomon követhetjük. Mutatunk néhány ütős indiai fűszert, melyet a mediterrán konyha is szívesen használ. Sőt, nemcsak a mediterrán konyha, de az indiai füstölők alapanyaga is.

Indiai fűszerekről általában 

Indiában a fűszerek széles skálája megtalálható. A kedvező éghajlati viszonyok közt szinte bármilyen fűszernövény megterem a hatalmas országban.

Hazánkban is beszerezhető legnépszerűbb indiai fűszerek a gyömbér, az aszafoetida, másnéven hing, fahéj, római kömény, mustármag, kalonjee, kardamom, koriander, ajowan, kurkuma, de a listát még hosszan lehetne sorolni. 

Az india fűszerek hatása nem csak ízükben mutatkozik meg. A gyógyításban is aktív szereplők lehetnek. A legtöbb fűszernek gyulladáscsökkentő hatása is van. Továbbá stabilizálják a vércukorszintet, lehetnek vízhajtóak, elősegíthetik az emésztést, serkentik az anyagcserét. Hasznosak ízületi gyulladás, asztma, láz, köhögés és puffadás esetén.

A mediterrán konyha kedvelt fűszerei, mint például a bazsalikom, kakukkfű, oregánó, rozmaring, majoranna is használatosak az indiai konyhában is. Gyógyhatásuk ezeknek is jelentős.

Az indiai fűszerek érdekessége, hogy a gyógyászaton és az élelmezésen kívül a kozmetikumokban, az indiai kegytárgyak és kultikus kellékek gyártásánál is használatos.

Az indiai füstölők készítéséhez a következő fűszereket használják:

  • fahéj
  • kardamom
  • szegfűszeg
  • vanília
  • szerecsendió

A legtöbb fűszert pörkölik és finomra őrlik. Ezt az őrleményt keverik el természetes ragasztókkal, mint a fagyanta, virágolajok és a méz. Így tapasztják a vékony bambusz szálakra. Itt olvashatsz az indiai füstölők hatásáról.

Indiai fűszerek a mediterrán konyhában

A mediterrán konyha is előszeretettel használ indiai fűszereket. Sőt, a két konyha szoros kapcsolatban áll egymással,  a főzési módszer és a fűszerek felhasználásának mennyisége változik. Az indiai dahl például igen hasonlít a mediterrán lencseleveshez.

Lássunk néhány fűszert és azok hatásait.

Chili

A chili serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést és antibakteriális hatású. A növény hatóanyaga a capsaicin, mely erős antioxidáns hatással bír.

Kurkuma

A kurkumin, a kurkuma egyik fő hatóanyaga erős antioxidáns, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő vegyület. Az ájurvéda ősidők óta használja.

Fahéj

A fahéj fogyasztásával a felfúvódás gyorsabban szűnik meg, emellett a fahéj hathatós segítség lehet hányingerre vagy más gyomorpanaszra is. 

Római kömény

A római kömény nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, stimuláló, görcsoldó, emellett nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot.

Kardamom

A kardamom számos emésztési zavarra jelenthet megoldást, így a székrekedésre, a túlzott savképződésre és a gyomorégésre, valamint akkor is érdemes fogyasztani, ha fertőzés támadta meg a gyomrunkat.

Összegzés

Az indiai fűszerek a mediterrán konyha izgalmas kiegészítői lehetnek. Légy bátor, kísérletezz és meg fogsz lepődni, hogy milyen fantasztikus ízeket hozhatsz ki az indiai és a mediterrán konyha fúziójával.

Akármilyen ízvilágú ételt készítünk, legfontosabb, hogy hittel, szeretettel és odaadással főzzünk. Az így készített étel energiával tölt fel és békét sugároz. A béke alapja az erőszakmentesség, ami már a tányérunkon elkezdődik. A vegetáriánus lakomák pedig teljes értékű, élvezetes étkezésekre adnak lehetőséget az egész család számára.

Caponata recept

Ez a caponata recept az olaszok lecsója. Ehetjük kenyérrel is, de ha kisebb darabokra vágjuk a hozzávalókat, akkor remek előétel is lehet belőle. Csak pár pirítóst kell összedobni mellé. Utána jól eshet egy vegán pizza!

A padlizsán a mediterrán konyha egyik alapzöldsége. Rakott egytálételek, krémek és saláták számtalan változatban készülnek belőle.

A padlizsán az egyik legközkedveltebb zöldség a Közel-Kelettől egészen Európa nyugati partjaiig, sőt a Földközi-tenger túloldalán, Észak-Afrikában is. Minden nép és vidék a saját ízvilágára hangolja.

A caponata recept sokféle módon variálható.
A caponata az olaszok lecsója.

A caponata elkészítése

A caponata sokféle módon variálható előétel. Általában pirítós kenyérre halmozva fogyasztanak, bruschettaként.

Hozzávalók

A caponata recept alapja a padlizsán. Mellé a paradicsom, a hagyma, az olajbogyó, a fokhagyma, a bazsalikom és a szárzeller. Variálható tovább mazsolával, fenyőmaggal, kapribogyóval, húsos paprikával.

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 3 paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 4-5 szál angolzeller
  • 1 marék olajbogyó
  • 1 marék mazsola
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál borecet
  • olívaolaj

Elkészítés

Érdemes a caponatából nagyobb adagot készíteni. Néhány napig eláll a hűtőben, ráadásul egyre finomabb lesz, ahogy érnek össze az ízei.

  • A padlizsán szárát levágjuk, húsát apróra felkockázzuk, besózzuk, és 30 percet állni hagyjuk, majd leöblítjük, lecsöpögtetjük.
  • Közben a hagymát finomra vágjuk, az angolzellert felszeleteljük.
  • A paradicsomot forró vízbe dobjuk 1 percre, majd a héját lehúzzuk, húsát felkockázzuk.
  • A mazsolát forró vízbe áztatjuk.
    Kevés olívaolajon elkezdjük pirítani a padlizsánt és a zellert.
  • Egy másik serpenyőben kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomot.
  • Amikor elfőtte a levét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a zelleres padlizsánt, a beáztatott mazsolát, a cukrot, az ecetet és a kapribogyót.
  • Néhány perc alatt összefőzzük.

Tálalás

A bazsalikomot finomra vágjuk, a padlizsános raguhoz adjuk, de már nem főzzük. Levesszük a tűzről, és langyosra vagy hidegre hűlve tálaljuk pirítóssal vagy friss kenyérrel. Ha gondoljátok szórjátok még meg pirított fenyőmaggal is, mert remek plusz ízt ad a caponatának.

Összegzés

Minden padlizsános ételek alfája és omegája ez a caponata recept, azaz a szicíliaiak lecsója. Olyan egyszerű hozzávalókat tartalmaz, mint a padlizsán, paradicsom vagy a bazsalikom. A caponata lehet előétel, köret, de ehetjük egyszerűen kenyérrel is. Jó étvágyat hozzá!

Mediterrán saláta

A salátaféléknek magas a víztartalmuk. Jelentős a rosttartalmuk is, ezért kedvező hatással vannak az emésztőrendszer működésére. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok. Az alábbi mediterrán saláta zöld leveleiben is megtalálható a klorofill. A klorofill antibakteriális és méregtelenítő hatású.

Gyorsan összedobható finom, üde mediterrán saláta.

A mediterrán saláta hozzávalói

A szupermarketekben, de már a piacokon is gyakorlatilag egész évben elérhetőek a hozzávalók.

  • 1 fej jégsaláta
  • 1 marék rukkola
  • 1 marék madársaláta
  • 1 kígyóuborka
  • 1-1 kaliforniai paprika mindhárom színben
  • 100 g koktélparadicsom
  • 100 g sárgarépa
  • 1 marék magozott olívabogyó
  • pár szem olajban eltett aszalt paradicsom
  • 1 fél citrom levele
  • 1 tk. Himalája só
  • olívaolaj
  • bármilyen zöldfűszer (kakukkfű, bazsalikom, oregánó)

A mediterrán saláta elkészítése

Egyszerű elkészíteni, csak darabolni és kevergetni kell. Praktikus vendégváró saláta, mert jól néz ki és előre is el lehet készíteni, sőt, jót tesz neki, ha pár órát érnek az ízek.

  • A zöldségeket és a salátákat alaposan mossuk meg és hagyjuk őket lecsepegni.
  • A jégsalátát csíkozzuk fel
  • Halmozzuk egy salátástálba a jégsaláta csíkokat, a madársalátát és a rukkolát.
  • A kígyóuborkát és a paprikákat vágjuk falatnyi kockákra.
  • A koktélparadicsomokat 4 felé vágjuk.
  • A sárgarépát ún. zsülienre érdemes vágni, de akár a nagyobbik reszelőn is lereszelhetjük.
  • A olívabogyókat is félbevághatjuk, de akár egészben is mehetnek a tálba.
  • Az aszalt paradicsomokat is csíkozzuk fel, a visszamaradt olajat öntsük a salátára.
  • A zöldfűszereket aprítsuk fel és hintsük meg a többi alapanyagot.
  • Adjuk hozzá a citromlevelet is, kicsit sózzuk meg és keverjük össze.

Tálalás

Néhány óra alatt összeérnek az ízek, tartsuk hűvös helyen addig. Megbolondíthatjuk a mediterrán salátánkat néhány mozzarella golyóval, vagy akár pesztót is keverhetünk bele. A balzsamecet sem rontja el.

Összegzés

Gyorsan összedobható finom, üde salátát készíthető a mediterrán saláta recept alapján. Tetszőlegesen variálható is. Önmagában, vagy köretként is fogyasztható, jól illik a vegán lasagne mellé is. Egy-két pirítóssal, vagy ciabattával komplett ebédként is beválik.

Vegán pizza recept

Az egyik legismertebb és legkedveltebb étel a világon a pizza. Érdemes megkóstolni a vegán változatot is, és nem kell érte Olaszországba sem utaznunk. A mai egy vegán pizza recept, mely garantáltan sikert arat a kóstolók körében.

Egyszerű, kevés összetevő kell hozzá, aránylag gyorsan meg van és olcsó is.

Hozzávalók

A vegán pizza recepthez nem szükségesek bonyolult alapanyagok, abból is finom pizza készülhet, ami épp otthon van.

Tésztához

50 dkg liszt (30-35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt és 15-20 dkg finomliszt)
kb. 1 dl olívaolaj

víz

Paradicsomszószhoz

2 dl paradicsomlé
2 konzerv sűrített paradicsom
2-3 apróra vágott paradicsom
2-3 gerezd apróra vágott fokhagyma
néhány evőkanál olívaolaj
fűszerek ízlés szerinti arányban: chili, bazsalikom, oregánó, petrezselyem, snidling, majoránna, kakukkfű, rozmaring, só, bors

Feltétnek

Bármilyen zöldség lehet, cukkini, padlizsán, sárgarépa, zöldborsó, gomba, brokkoli, kelbimbó, articsóka, bab, kukorica, stb. Arra figyeljünk, hogy sokkal ízletesebb a pizza, ha feltétnek egyszerre 2-3 zöldségnél nem használunk többet.

Elkészítés

1. Először is összeállítjuk a paradicsomos szószt: csak alaposan összekeverjük a hozzávalókat és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a pizza többi részét is. Így főzés nélkül gyorsabb a szósz elkészítése és ugyanolyan finom lesz.
2. Feldaraboljuk a feltétnek valókat.
3. Mérjük ki a hozzávalókat, öntsük össze, majd gyúrjuk addig, amíg össze nem áll a tészta. Ez kb. 3-4 perc gyúrás igényel. Ezután tekerjük be folpackkal és 1 órára tegyük be a hűtőbe pihenni.
4. Sütőpapíros, vagy zsiradékkal kikent tepsire helyezzük őket.
5. A tésztára öntjük a paradicsomos szószt, megpakoljuk a zöldségekkel és már mehet is a sütőbe 20-25 percre.

Tipp: reszelhetsz rá tofut sajt helyett.

Tálalás

A vegán pizza recept még ízletesebb, ha tálaláskor megszórjuk friss rukkolával.

Vegán lasagne recept

Kis túlzással a lasagne-t mindenki szereti. Belüls szaftos, kívül ropogósra sült, paradicsomos. A vegán lasagne recept is gazdag ízekkel rendelkezik, ráadásul elkészítése egyszerűbb, mint húsos változatának, mennyiségre pedig nagyon kiadós!

Kiadós és gyorsan elkészül: ez vegán lasagne

Hozzávalók

A vegán lasagne recept fő alkotó eleme a tészta. Itt is a tojásmentes, durumbúzából készültet javaslunk, legolcsóbban a Sparban lehet beszerezni.

  • Kókuszzsír
  •  1 doboz paradicsomszósz
  •  2 db répa
  •  2 db cukkini
  •  1 db kápia paprika
  •  1 db vöröshagyma
  •  4-5 gerezd fokhagyma
  •  1 kocka natúr tofu
  •  Só, bors, barnacukor, zöldfűszerek (pl. bazsalikom, oregánó, kakukkfű, babérlevél)
  •  Tojásmentes lasagne tészta lapok

Elkészítés

  • A cukkinit és a répát is mossuk meg, majd szeletelőn vágjuk vékonyra, kockázzuk fel a paprikát
  • Serpenyőben zsiradékon pirítsuk puhára a zöldségeket. Kezdjük a répával, apróra vágott hagymával és a paprika kockákkal, ha az már majdnem jó, dobjuk rá a cukkinit is, annak elég pár perc.
  • Amíg a zöldségek pirulnak, készítsük el a paradicsomszószt. Egy fazékban olajon futtassuk meg az apróra vágott fokhagymát, öntsük rá a natúr paradicsomszószt, 2-2 evőkanál oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, barnacukrot és a babérlevelet. Sózzuk és bőségesen borsozzuk. Hagyjuk, hogy összeforrjon.

Összeállítás

Kenjünk ki egy hőálló edényt olajjal vagy vajjal, és kanalazzunk rá egy réteg szószt. Következő réteg a lasagne tésztalap. Utána újra a szósz jön, erre pedig halmozzunk rá a zöldségekből egy adagot. Zárjuk a tésztával a sort. Addig ismételjük, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetején a zöldségek legyenek. Erre reszeljük rá a natúr tofut és mehet is a sütőbe.
Tegyük előmelegített, 190 fokos sütőbe, és fél óra múlva ellenőrizzük, hogy megpuhult-e tészta.

Tálalás

Várjunk egy kicsit a tálalás előtt, úgy könnyebb lesz szeletelni. Még könnyebb lesz vágni, ha esetleg maradna másnapra, ráadásul akkor még ennél is finomabb lesz.

Extra tipp

Ha van növényi sajtunk, reszelhetünk a tetejére azt is tofu helyett, vagy mellé.

Vegán tökmagkrém

A tökmag egész évben elérhető, olcsó, egészséges ropogtatni való. Ezen túl még kenyérre való kencét is alkothatunk belőle egyszerűen, így komplett vacsora vagy reggeli is készülhet belőle vegán tökmagkrém formájában.

Egész évben készíts finom kencét!

Vegán tökmagkrém mediterrán módra

Ha szereted a déli íz világot és az otthonodban is felidéznéd a mediterrán hangulatot, érdemes kipróbálnod ezt a vegán tökmagkrém receptet!

Vegán tökmagkrém recept

Igazán egyszerű az elkészítése, ráadásul olcsó alapanyagról van szó, ami bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, szóval még egészséges is. Nem beszélve arról, hogy milyen jó érzés a saját magunk által készített ételt fogyasztani a bolti helyett.

Hozzávalók

A vegán tökmagkrém hozzávalói könnyen beszerezhetőek akármelyik közértben, de rendelhetünk is nagyobb mennyiséget. Én innen szoktam vásárolni.

200 g tökmag
5 ek. olívaolaj
8 ek. aszalt paradicsom apróra vágva
1 tk. aszafoetida (hing)

bors

Elkészítés

A vegán tökmagkrém elkészítése roppant egyszerű. Egy serpenyőben pirítsd meg a tökmagot. Vigyázz, mert hamar leég, ne hagyd magára! Picit hagyd, hogy hűljön, de még langyosan tedd aprítógépbe. Tedd hozzá a felkockázott aszalt paradicsomot és a fűszereket. Indítsd el a gépet és addig menjen, míg a tökmag kezd szétesni. Ekkor öntsd bele az olívaolajt és turmixold tovább simára.

Tálalás

Tálald friss zsemlével, vagy más pékáruval az elkészült vegán tökmagkrémet. Készíthetsz hozzá friss salátát, de zöldséghasábokkal is tunkolhatod.

Összegzés

Gyorsan és egyszerűen készíthetsz egészséges nassolnivalót, vagy akár egy teljes értékű főételt is kreálhatsz a vegán tökmagkrémből. Vendégségben is ideális mártogatós.

Paradicsomos gnocchi recept

A paradicsomos gnocchi recept remek választás, ha kevés az időd és egy gyors vacsorára van szükséged akár a családnak, akár a vendégeknek. A házilag elkészített paradicsomszósz sűrű, krémes és fűszeres, garantáltan sikeres lesz. Az otthon készített tésztának nincs párja és korántsem olyan bonyolult összerakni, mint azt elsőre gondolnád.

paradicsomos gnocchi recept
Paradicsomos gnocchi recept: egyszerű és fennkölt. Egyszerűen mennyei.

Gnocchi paradicsomos módra

A gnocchi, azaz a ’krumplinudli’ olasz étel, de világszerte népes rajongótábora van. A szó eredetileg ’bütyköt’ vagy ujjpercet jelent. A gnocchi paradicsomos ízesítéssel pedig igazi klasszikusnak számít, evés közben érzeni véled a mediterrán világ hangulatát.

Jöjjönek a tények: Gnocchi receptek paradicsomos módra

Gnocchi receptek paradicsomos ízesítéssel számítalan formában előfordulnak. Annyiban hasonlítanak, hogy változatosan elkészíthetőek, dúsíthatóak egyéb zöldségekkel, szezonális alapanyagokkal variálhatóak és igen költséghatékonyan elkészíthetőek.

Paradicsomos gnocchi recept

Mutatjuk a részleteket. Íme, ilyen egyszerűen elkészíthető a paradicsomos gnocchi receptje. Elkészítési ideje kb. 30 perc.

Hozzávalók

Külön szedtük a tészta és a szósz alapanyagát.

Tészta

  • 500g krumpli
  • 170-200 g liszt (eltérhet, amennyit majd a krumpli ’felvesz’.)
  • mokkás kanál só, amiből egy csipetet a forró vízbe teszünk

Paradicsomos szósz

  • 1 póréhagyma
  • 1 újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek bazsalikom
  • 1 ek petrezselyem
  • fél bögre paradicsomlé
  • 1 ek kókuszolaj
  • mediterrán fűszer, só

A gnocchi tésztájának elkészítése

1. A tésztához felteszed a krumplit főni (egészben), megpucolod és krumplinyomóval összetöröd.
2. Hozzáadjuk a lisztet és szépen meggyúrjuk kézzel, annyi lisztet adunk hozzá amennyit a krumpli felvesz.
3. Állni hagyjuk 10 percre.
4. Felrakunk vizet főni. A szépen összedolgozott cipóformánkat felszeleteljük apró kis darabkákra, amit még egyszer meglisztezünk.
5. A forró vízbe beledobáljuk a gnocchi darabkákat és addig főzzük, amíg a felszínre fel nem jönnek (2-3 perc kb.)

A gnocchi paradicsomszószának elkészítése

1. A szószhoz kókuszolajon megpirítom a hagymákat, hozzáadom a fűszereket és a legvégén adom hozzá a paradicsomlevet.
2. Beleöntöm a kész gnocchit is, megkevergetem és kész!

Paradicsomos gnocchi tálalása

Tálald azonnal, frissen vágott bazsalikommal, és parmezánnal meghintve, a piros szósszal remekül mutatnak! Nagyon jól harmonizál a gyömbér teával.

Tipp: készíts több tésztát, majd tálcán szétterítve fagyaszd le. Utána bezacskózva a mélyhűtőben sokáig eláll, így bármikor az asztalra varázsolhatod ezt az olasz tésztacsodát!

Összegzés

Nem kell méregdrága olasz étterembe menni, ha egy igazán jó, mediterrán ízvilágú tésztára vágysz. Akár tanulás közben is elkészítheted otthon.

Írd meg kommentben, hogy milyenre sikerült!

Vegetáriánus töltött cukkini

A cukkini a nyári szezon egyik kedvenc eledele. Könnyű, húsmentes és elkészítése nem vesz sok időt igénybe. A vegetáriánus étrend populáris étele. A vegetáriánus töltött cukkini hamar elkészíthető, könnyű étel és ami a legfontosabb – mennyei étel!

Vegetáriánus töltött cukkini recept elkészítése könnyű

Érdemes a vegetáriánuis töltött padlizsánnal kombinálni ha már megunná a család a cukkinit.

Vegetáriánus töltött cukkini hozzávalók

  • 4 drb. zsenge cukkini
  • 4 közepes paradicsom
  • 3 zöldpaprika
  • 2 szál újhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-1 csokor bazsalikom, menta
  • 130 g hántolt köles
  • 150 ml növényi joghurt
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • késhegynyi tarka őröltbors
  • 2,5 teáskanál só

Vegetáriánus töltött cukkini elkészítése

Elsőként vágd ketté hosszában a cukkiniket és jó alaposan vájd ki a magos belsejét.

Ezután vág apróra a mentát és a bazsalikomot, majd egy tálban keverd össze a joghurttal. Tegyél hozzá 1/2 teáskanál sót is.

Mosd át a kölest és főzd puhára sós vízben. Másfélszer annyi vizet használj, mint kölest. Főzd 15-20 percig.

Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon dinszteld meg a karikára vágott újhagymát. (2-3 perc)

Majd add hozzá a fokhagymát és a felkockázott zöldpaprikát. Kevergesd még 5 percig. Ezután jöhet bele a felkockázott paradicsom, egy teáskanál só és kevés bors. Elég ha 10 percig főzöd még.

Add hozzá a félretett kölest a zöldségekhez, keverd össze és hagyd egy picit hűlni.

Közben indítsd el a sütőt és melegítsd 170 fokra.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakd bele a cukkiniket.

Ha ezzel megvagy kanalazd bele az elkészített tölteléket.

A töltelék után jöhet rá a joghurt.

Önts egy ekvés vizet a tepsibe, tegyél a cukkinire alufóliát és süsd 15 percig. Ezután vedd le a fóliát és pirítsd még 10 percig.

Tipp: A cukkinidet díszitheted paradicsomkarikákkal vagy olajbogyóval. Hazsnálhatsz más egzotikus fűszereket, ízlés szerint.

+ Jobb lesz az állaga ha kitörlöd papírtötlővel a cukkini belsejét mielőtt beleteszed a tölteléket.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

Töltött padlizsán vegetáriánus módra

Vegetáriánusok számára is készülhet kiadós és laktató ebéd. A vegetáriánus töltött padlizsán recept könnyen elkészíthető. Az ízkavalkád húsevők számára is ajánlott. Az elkészítési idő 30 perc, sütési ideje 20 perc. Íme, a recept: jöjjön a mennyei töltött padlizsán vegetáriánus módra!

Töltött padlizsán vegetáriánus módra

A töltött padlizsán vegetáriánus módra hozzávalói

  • 2 nagyobb padlizsán félbe vágva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes cukkini apró kockákra vágva
  • 1 vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apró kockákra vágva
  • 1 doboz apró csiperkegomba negyedelve
  • 2 csésze kelkáposzta nagyobb darabokra tépve
  • 2 csésze megfőzött quinoa
  • 1 pirospaprika apró darabokra vágva
  • 1 evőkanál friss zsálya apróra vágva
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • ízlés szerint fekete olivabogyó
  • só és bors
  • pár szemtökmag
  • 1/2 csésze görög joghurt vagy 1 doboz sűrített paradicsom
  • 3 evőkanál friss petrezselyem

A vegetáriánus töltött padlizsán elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és készítsünk elő egy sütőpapírral kibélelt kisebb tepsit!

Egy kanállal vájjuk ki a padlizsán húsának úgy egyharmadát, és tegyük félre, mert még jó lehet később padlizsánkrémnek! Körülbelül 20 percre sózzuk be enyhén a padlizsánt. Dörzsöljük be a padlizsánok belsejét 1,5 kanál olívaolajjal, és helyezzük őket a tepsibe!

Az olaj másik felét hevítsük fel egy serpenyőben, dinszteljük meg rajta a hagymát 3-4 perc alatt, majd a fokhagymát 1-2 perc alatt!

A hagymákra dobjuk rá a gombát, a felkockázott cukkinit és a piros paprikát, főzzük puhára nagyjából 5 perc alatt! Keverjük bele a kelkáposztát, hagyjuk megfonnyadni, majd adjuk hozzá a quinoát is! Ízesítsük citromlével és adjuk hozzá a fűszereket. Ízlés szerint összekavarhatjuk paradicsomsűrítménnyel is!

A tölteléket kanalazzuk a padlizsánokba és nagyjából 20 perc alatt süssük készre őket!

Tipp: Ha vegetáriánus töltött cukkinit készítenél, akkor ezt érdemes ellészíteni>> Vegetáriánus töltött cukkini – Kiváló recept!

A vegetáriánus töltött padlizsán tálalása

Ez a recept kiváló második fogásként szolgálhat egy nyári vagy kora-őszi estén. Legyen szó vendégségről, vagy romantikus vacsoráról, az ízkavalkád garantált!

Friss görög joghurttal, reszelt parmezán sajttal, petrezselyemmel, néhány tökmaggal és egy gerezd citrommal tálaljuk!

 

 

 

Paradicsomos ragu mozzarellával olaszosan

Itt a paradicsomos ragu mozzarellával! Az egytálételek húsmentes receptje, a mediterrán világ kedvelőinek.

Minden országban, minden tájon más és más a ragu. Az írek a bárányragujukra esküsznek, a marokkóiak tajine-ban készítenek mindenféle húsos, gyümölcsös, zöldséges egytálételeket. A franciáknál még ott van a népszerű babos, cassoulet is. S furcsa vagy sem, a chili con carne vagy chilis bab is egy igazi ragu.

paradicsomos ragu olaszosan
“Ragu ist das! Kellner én hozzám így szólván, megrágom, feleltem, sógor, jó fogam van… Vagdalt étel volt ez s vala fokhagymával, Nem kellett ehhez kés, ettem azt kalánnyal.” Gvadányi József: Egy falusi nótárius budai utazása (1790)

A paradicsomos ragu története

A raguk története régmúltra nyúlik vissza. Hérodotosz szerint már az i.e. IV. szd.-ban is készítettek egyben főtt ételeket. Apicius, Krisztus után I. századi római tisztviselő szakácskönyvében is többféle, köztük paradicsomos ragu is szerepel.
A magyar ragutörténelem úgy a IX. század környékén indult. A betelepülő magyarság juhászainak egytálétele volt a gulyás. A gulyáshoz a pirospaprika csak a XVIII. században kapcsolódott. Ebben az időben került a magyar ragu a vendégfogadók és az éttermek étlapjára. A parasztételből nemesült egytálételt ezután kezdték pörköltként emlegetni.
A paradicsomos raguk története olaszolrszágból indult ki. A bolognyai és spagetti paradicsomos ragu szószok ma is a világ leg népszerűbb ételei közé tartoznak.

Paradicsomos ragu receptje mozzarellával

Szügség van hozzá egy közepes méretű lábasra, késre, fakanálra, esetleg foghagymaprésre. Elkészítése Kb. 30 percet vesz igénybe.

Hozzávalók

  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 1 dl balzsamecet
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 4 db paradicsom
  • 2 db cukkíni
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 25 dkg pizza mozzarella.
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés

A forró olivaolajon futtassuk meg az apróra vágott vagy préselt fokhagymát. Locsoljuk meg
balzsamecettel. Dobjuk rá a kockára vágott paradicsomot és cukkinit. Sózzuk borsozzuk.Szórju meg az oregánóval és kakukkfűvel. 15 percig hagyjuk főni. A legvégén rakjuk bele a kockára vágott mozzarellát és a felaprított friss bazsalikomot. Ezzel már nem kell tovább főznia paradicsomos mozzarellás ragut, csak egy kavarás erejéig.

Paradicsomos ragu tálalása

A Paradicsomos ragu tálalása lapos tányérban történik, kanállal vagy villával. Köretnek fel lehet szolgálni krumplit, rizst, tésztát. Ínyenceknek ajánlott kipróbálni párolt bazsalikomos jázminrizzsel. Italnak egy pohár sör, vagy hideg gyömbértea javasolt.